Aleksi logo

BTJ Aleksi™ on BTJ Finland Oy:n tuottama hakupalvelu kotimaisten lehtien sisältöihin.

BTJ Aleksin tuotanto päättyi 31.12.2017

Tammikuun aikana kirjastot voivat hakea Aleksin käyttötilastot Web-Origo -käyttöliittymän tilastointitoiminnan avulla. Aleksin ovet sulkeutuvat kaikilta tiedonhakijoilta 31.1.2018

Kiitokset kuluneista vuosista!Katso luettelo kokotekstien saatavuustilanteesta 2017 sekä alakohtainen luettelo indeksoitavista lehdistä. Aakkosellinen luettelo viereisessä sivupalkissa.

Katso pikaohje kokotekstien hakuun.

Aleksin avulla voit tehdä aihehakuja ilman että tiedät etukäteen, missä lehdessä etsimäsi materiaali on. Tiedonhaku on käytettävissä Aleksin tilanneissa kirjastoissa ja oppilaitoksissa. Sisällönkuvailu on suomeksi, olipa artikkeli minkä kielinen tahansa. Valtaosa kirjoituksista on kuitenkin suomeksi, pieni osa ruotsiksi.

Aleksin lehtivalikoima kattaa laajan aihepiirien kirjon. Valikoimassa on ajateltu sekä yleisten kirjastojen asiakkaita että eri alojen ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoita. Toisaalta Aleksi auttaa myös kirjastoja tietämään, mitä kukin kirjastoon tilattu lehti sisältää – tai on sisältänyt, mikäli artikkeli on enää saatavissa vain sähköisenä kaukopalvelukopiona Varastokirjastosta.

Aleksissa on linkkejä lehtien internetsivujen maksuttomiin kokoteksteihin sekä tietoja maksullisten tekstien hankintaehdoista. Yhä suurempi osa lehtien sisällöistä on saatavissa netin kautta ja lehtien julkaisemisen muuttuessa nettijulkaisemiseksi on Aleksissa yhä enemmän tietoja artikkeleista, jotka eivät ole koskaan ilmestyneet painettuina.

Etäyhteys oppilaitoksen verkkoon tekee Aleksin käytön mahdolliseksi myös kotoa tai mobiililaitteella. Samoin, jos kuntasi yleinen kirjasto on rakentanut kirjastojärjestelmänsä yhteyteen etäkäyttömahdollisuuden, pääset käyttämään Aleksia kirjauduttuasi kirjastojärjestelmään kirjastokorttisi numerolla ja omalla PIN-koodillasi.

Katso Facebook-päivityksiämme!

Seuraa twiittejämme!Lataa Aleksi-esite!
Katso video "Aleksi auttaa!"

Hyödyllisiä linkkejä
  • Google. Kyllä, Googlen avulla löydät netistä paljon tekstejä, joita et löytäisi ilman Aleksista saamaasi otsikkoa.
  • Yleinen suomalainen asiasanasto eli "YSA". Kaikki Aleksin artikkelit kuvaillaan asiasanoilla, jotka löytyvät YSAsta (sekä usein eräiden muidenkin sanastojen termeillä).
  • Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä eli "Verkko-YKL", josta Aleksi käyttää aineiston ryhmittelyyn yksinkertaistettua versiota, jolla on 30 vuoden perinteet. Koko luokituskaavio löytyy Aleksin hakulomakkeelta ja hakua voi vielä täydentää ottamalla hakuun toisenkin luokan toiseen hakulaatikkoon. Aleksin tietueissa on usein hakua helpottavia luokkaviittauksia. Joissakin hakutilanteissa lyömätön.
  • Vaari, joka on Varastokirjaston tietokanta. Varastokirjasto sijaitsee Kuopiossa ja palvelee nopeasti, valtakunnallisesti ja ilmaiseksi kaikkia kirjastoja. Tarkista, onko etsimäsi lehti ja sen vuosikerta Vaarissa, tilaa artikkeli ja saat sen sähköisesti kirjastoosi (jossa tulostat sen paperille tekijänoikeussyistä).